FDA, Dental Radyografların Değerlendirilmesinde Kullanılacak İlk Yapay Zeka Yazılımlarını Onayladı - Biruni Üniversitesi

FDA, Dental Radyografların Değerlendirilmesinde Kullanılacak İlk Yapay Zeka Yazılımlarını Onayladı

    Yayın Tarihi :
    05 Oca 2023 Perşembe
    09:26
FDA, Dental Radyografların Değerlendirilmesinde Kullanılacak İlk Yapay Zeka Yazılımlarını Onayladı

    2022 Dental AI çözümleri şirketi olan Pearl, bugün ABD Gıda ve İlaç İdaresi’nin (FDA), diş hekimlerinin çok çeşitli yaygın dental durumları doğru bir şekilde tanımlamasına yardımcı olmak için yapay zeka destekli, gerçek zamanlı patoloji saptama çözümü yazılımını onayladığını duyurdu. Mart ayında Pearl firmasının “Second Opinion”, mayıs ayında “VideaHealth” firmasının ABD’de FDA uygunluk belgesini almasının ardından, “Diagnocat” firması da ABD’deki IRB komitesi onayını almayı başardı. 2022 yılının henüz ilk yarısında yüksek yatırımlı birden fazla firmanın ABD gibi FDA onayı alınması gelişmiş bir ülkenin denetimlerinden geçtiğini görmek yapay zekanın diş hekimlerinin rutin uygulamalarının her noktasında etkili olmasına ne kadar yaklaştığımızı gözler önüne seriyor.

    Yapay zeka programlarının birçok büyük ülkede kabul görmesi, dental teknolojiler bakımından önemli bir adımı işaret ediyor. Artık birçok yazılım, Avrupa CE, Kanada MDEL, BAE Sağlık Bakanlığı, Avustralya TGA ve Yeni Zelanda MEDSAFE izinlerine ABD FDA izinlerini de ekleyerek Kuzey Amerika, Avrupa, Avustralya ve diğer birçok ülkedeki diş hekimlerinin kullanması için hazır hale gelmişlerdir.

    Yapay zeka sistemleri, diş hekimlerini, diş çürüğü, mevcut restorasyonların marjinlerindeki uyumsuzluklar, diş taşı, periapikal lezyonlar, kronlar, dolgular, kök kanalları, protetik restorasyonlar ve implantlar dahil olmak üzere önemli patolojik ve patolojik olmayan bulguları belirlemek ve analiz etmek için radyografik incelemelerde destekler.

    Bir dişhekimi muayenehanesinde periapikal, ortopantomograf veya CBCT görüntüsü elde edildiği zaman bu yazılımlar görüntüleri ve algılanan koşulları hemen ameliyathanedeki monitörlerde göstererek diş hekimlerine hastalarının ağız sağlığı hakkında daha net görüş sağlar ve hastaların diş hekimlerinin bulgularını daha iyi anlamasını sağlar. Bu yazılımların bir diğer motivasyonu da Diş Hekimliği fakültelerinin ardından mezun olmuş diş hekimlerinin eğitimlerinin devam etmesidir.

    Onay almış yazılımların çoğu, her biri 2.000’den fazla görüntüden oluşan bir radyografik veri setine ve 100’e yakın tecrübeli diş hekimi ve ağız, diş ve çene radyoloji uzmanından oluşan bir değerlendirme grubu içeren dört ayrı klinik çalışmada FDA’nın zorlu etkinlik gerekliliklerini aştı. Yapılan testler sonucunda bu yazılımlardan biri olan Second Opinion® kullanan diş hekimlerinin, herhangi bir yapay zeka yazılımından destek almayan diş hekimlerine göre %36 daha fazla lezyon tespit ettiğini göstermiştir.

    Pearl’ün Baş Teknoloji Sorumlusu ve kurucu ortağı Cambron Carter, yazılımlarının akciğer nodül tespiti ve mamografi yorumlama gibi radyolojik olarak yürütülen görevler için artık halihazırda kullanılmakta olan FDA onaylı CADe tıbbi sistemler grubuna dahil olduğunu ifade ederken,  şu anda kanserli lezyonların saptanmasına yardımcı olan son teknoloji algoritmaların artık çok daha sık görülen dental patolojileri saptamak için uygulanabileceğini söyledi.

    Diş hekimliğinin geleceği için yapay zeka yazılımları standartları oldukça geliştirecek gibi duruyor.